Οικογένειες Ουράνιο Τόξο - Εκδοτική δραστηριότητα


Τα δύο μικρά αβγά
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο - Εκδοτική δραστηριότηταΤα δύο μικρά αβγά, της Στέλλας Μπελιά, σε εικονογράφηση Σμαράγδας Μάγκου, είναι το πρώτο ελληνικό παιδικό βιβλίο για τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες.

Πρόκειται για ένα τρυφερό βιβλίο που μιλάει για τις διαφορετικές οικογένειες και όχι μόνο. Μιλάει κυρίως για το μαγικό συστατικό που πρέπει να έχει μια ευτυχισμένη οικογένεια… την αγάπη.


Η Αλίκη κοιτάζει τον καθρέφτη 

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο - Εκδοτική δραστηριότηταΤο δεύτερο βιβλίο μας, Η Αλίκη κοιτάζει τον καθρέφτη (κείμενο Στέλλα Μπελιά, εικονογράφηση Ιωάννης Αλεξιάδης), απευθύνεται, όπως και το προηγούμενο, σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολική ηλικίας. Είναι ένα παραμύθι που μιλάει για μια μικρούλα που βρίσκει την αγάπη την χαρά και την ασφάλεια, βρίσκει δηλαδή την οικογένειά της σε ένα ζευγάρι γκέι ανδρών που την αγαπούν «άνευ όρων».

Είναι ένα τρυφερό βιβλίο για μια οικογένεια με δύο μπαμπάδες. Καθώς στην ελληνική πραγματικότητα οι γυναίκες προορίζονται σε μεγάλο βαθμό να «ολοκληρωθούν» ως άνθρωποι, κόντρα σε κάθε φεμινιστική διεκδίκηση, μόνο όταν θα γίνουν μητέρες, έτσι «δύο μαμάδες» θα μπορούσαν, καταχρηστικά ως γυναίκες να μεγαλώσουν παιδιά αλλά οι «δύο μπαμπάδες»; Ούτε για αστείο!

Το συγκεκριμένο παραμύθι λοιπόν μιλάει για ένα μικρό κορίτσι, την Αλίκη, που μια σωματική αναπηρία την κρατάει στα «αζήτητα» ενός ιδρύματος. Συνήθως τα παιδιά με κάποιου είδους αναπηρία δεν αποτελούν « την πρώτη επιλογή» των ετεροκανονικών οικογενειών που έχουν πρόσβαση σε αναδοχή και παιδοθεσία. Μια αρνητική ανάγνωση θα μπορούσε να είναι «ας δώσουμε στους gay τα παιδιά με αναπηρία αφού δεν τα παίρνει κανείς». Καθώς κάθε κείμενο έχει πολλαπλές αναγνώσεις έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικό να μείνουμε στην ιδέα ότι όλα τα παιδιά αξίζουν μια οικογένεια που να τα αγαπάει άνευ όρων κανονικότητας. Η κανονικότητα είναι τόσο περιοριστική που αν το σκεφτεί κάποιος σοβαρά κανένας και καμία δεν χωράει στην πράξη σε αυτά τα τόσο στενά όρια.

Μικρές Οικογενειακές Ιστορίες
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο - Εκδοτική δραστηριότηταΤο βιβλίο αυτό απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες και απαρτίζεται από τρία διηγήματα· ένα που έγραψε ο Αύγουστος Κορτώ και δύο της Στέλλας Μπελιά. Το πρώτο διήγημα – του Αύγουστου Κορτώ– έχει τίτλο «Εμείς οι πέντε». Πρόκειται για μια επίσης τρυφερή ιστορία μιας μικρούλας που μεγαλώνει σε μια οικογενειακή «κολεκτίβα» και ήρθε στον κόσμο ως το παιδί δύο λεσβιών και δύο γκέι ανδρών.

Το δεύτερο διήγημα, με τίτλο «Η μετακόμιση», περιγράφει με χιούμορ την επαφή και την επικοινωνία ενός αγοριού που μεγαλώνει σε μια συντηρητική ετεροκανονική οικογένεια με δύο άλλα συνομήλικά του αγόρια, που τα μεγαλώνουν δύο μαμάδες.

Το τρίτο διήγημα, με τίτλο «Ο Πέτρος και ο λύκος», μιλάει για την τρανς γονεϊκότητα.
Ο τρόπος που η απόρριψη γίνεται αποδοχή απηχεί πολλά βιώματα τρανς ανθρώπων, όπως περιγράφουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους.

Όλα τα βιβλία μας έχουν ως στόχο να δείξουν πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το φάσμα των πιθανών οικογενειακών δομών μέσα στις οποίες μπορεί να μεγαλώνει ένα παιδί και ταυτόχρονα, παρά την κοινωνική δυσφορία και τα στερεότυπα, να είναι ένα ευτυχισμένο παιδί.

Τα βιβλία εκδόθηκαν με τη συμβολή του Νικόλα Λαιμού, που συγκέντρωσε χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό, καθώς και με εισφορές/δωρεές διαφόρων μελών και φίλων της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο».

LGBTQI ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένας οδηγός για νηπιαγωγούς και δασκάλους

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο - Εκδοτική δραστηριότηταΣτο πλαίσιο των δράσεων της οργάνωσης συντάχθηκε και τυπώθηκε ο οδηγός LGBTQI ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ
ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένας οδηγός για νηπιαγωγούς και δασκάλους
, με στόχο την προώθηση ενός πιο συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού πλαισίου προσχολικής και πρώτης σχολικής αγωγής. Ο οδηγός απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς και βασίστηκε στη συλλογική εμπειρία των μελών της οργάνωσης ως ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων με παιδιά στο σχολείο, αλλά και σε υλικό αντίστοιχων οδηγών οργανώσεων του εξωτερικού.

Κατεβάστε τον οδηγό σε PDF εδώ.